Whereabouts

Gilbert Vanhove: 0471/938303

ict@creawebstek.be

Deze website is voor de leerkrachten van de
            

Vincent Oyserman: 0497/81 78 64

ict.sklo@leuven.be
GBS Keerbergen GBS Boortmeerbeek GBS Haacht GBS Toverveld SKLO Leuven
                             

Wat is Chamilo voor leerlingen?

De exploderende informaticatoepassingen in ons sociaal leven vereisen een verantwoorde aanpak in ons onderwijs. Daarom proberen wij met deze toepassing in te spelen op wat er ons via het internet letterlijk overspoelt. Social media komen bijna wekelijks in de actualiteit, vaak op een negatieve manier. Het aantal gebruikers van facebook door kinderen van de lagere school (ondanks de leeftijdsgrens van 13 jaar) stijgt maandelijks. Ouders beginnen in te zien dat kinderen gevaar lopen op het internet en dat een zekere controle geen overbodige luxe is. Daarom beginnen we de informaticales met een klasgesprek rond het persoonlijk gebruik van de PC, laptop of tablet en de bewustmaking van de gevaren van het internetgebruik. De eerste toepassing van chamilo is dan ook de cursus over 'Veilig internet'.

Over Profielen en chatten...

Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om te experimenteren met het maken/vervolledigen van een profiel. Verbaast het u dat reeds meer dan de helft van de kinderen van derde leerjaar ergens een profiel hebben aangemaakt, met of zonder de hulp van de ouders? Vaak weten de leerlingen, noch de ouders welke informatie ze waar doorgeven en wat er mee wordt gedaan. In de meeste gevallen is er ook een chatfunctie, waar de kinderen in contact komen met de 'grote' buitenwereld, jammer genoeg, zonder enige controle. Er zijn een aantal sites zoals Ketnet die de ouders ook betrekken bij de inschrijvingen, maar er zijn er andere.... Welke gegevens er veilig kunnen doorgegeven worden en hoe omgaan met het doorsturen van foto's e.d. wordt 'al doende' geleerd.

E-mail en 'vrienden'?

Chamilo biedt o.m. de mogelijkheid om op een veilige manier de kinderen met elkaar te leren communiceren via e-mail en chat. In de database zitten alleen kinderen van de scholengemeenschap SMVB met hun leerkrachten. Dat zijn de gemeentelijke basisscholen van Haacht, Keerbergen, Boortmeerbeek en Toverveld. Er kunnen GEEN registraties van buitenaf gebeuren en dat wordt ook regelmatig gecontroleerd.
Eén van de mogelijkheden van het chamiloprofiel is het maken van een vriendenlijst (cfr. Facebook). Dit vormt een basis voor een les over het verschil tussen echte en internetvrienden. De kinderen leren dat ze niet verplicht zijn om 'vrienden' te aanvaarden. Zij kunnen steeds 'weigeren' of zelfs een vriend 'verwijderen'. Tussen vrienden kunnen ook berichten worden uitgewisseld, al dan niet per e-mail.

Cursussen?

De creatieve leerkracht kan 'cursussen' aanmaken, oefeningen, tests, links, documenten, agenda's, ...
Dit is een goede voorbereiding op de middelbare school waar het elektronisch leerplatform zo goed als ingeburgerd is (cfr. Smartschool e.d.).

Moet dat?

Chamilo is geen verplichting. Of kinderen hierdoor overdreven veel op de computer gaan ‘zitten’ ligt volkomen in de handen van de ouders.

Voor de leerlingen:

Hieronder een kleine handleiding:
Je hebt een computer nodig met internet (je mag ook een computer op school gebruiken mits toelating van de juf of meester):
Surf naar: www.creapunt.be en klik op ‘Chamilo’.

Login

In het inlogscherm scherm tik je je Gebruikersnaam en paswoord in.

Je gebruikersnaam begint met de klascode die je in het titelscherm kan terugvinden,
gevolgd door je voornaam, beginnend met een hoofdletter.

Je paswoord krijg je van de ICT-coördinator en kan je zelf veranderen.
Lukt het niet, neem dan contact op met meester Gilbert: ict@creawebstek.be
.
Je mag ook bellen (mits toestemming van je ouders) naar 0471/93.83.03.

Zelf registreren zal niet lukken.
Chamilo is uitsluitend voor leerlingen van onze scholengemeenschap.

 

Als je bent ingelogd krijg je het volgende scherm, de cursussen kunnen verschillen:
Cursussen

Enkele voorbeelden:          

De cursus ‘Agenda’ kan door de meester of juf gebruikt worden om je te herinneren aan bepaalde activiteiten, een examenrooster op te schrijven of om te kunnen chatten met de kinderen van je klas.
Klik er op en alles spreekt voor zichzelf.

De cursus ‘De Dode Hoek’ bevat een filmpje over de gevaren van de Dode Hoek bij vrachtwagens en bussen.

Er is ook een cursus over ‘Pesten’ die nog moet aangevuld worden. Bekijk maar eens.

Aan de linkerkant kan je je profiel aanpassen. Klik op de foto en daarna op ‘Profiel wijzigen’. Je kan dan een foto uploaden en vrienden toevoegen, aansluiten bij groepen en naar elkaar berichten sturen. Je kan ook je eigen e-mail adres toevoegen. Dan kan je heel eenvoudig mails naar elkaar sturen en ook de leerkracht kan je op die manier bereiken.

Binnenkort zal de ICT-coördinator langskomen om wat meer uitleg te geven.

Zolang je naar deze school gaat kan je ‘Chamilo’ gebruiken. Je kan er saaie, maar soms ook wel leuke dingen op vinden. Je kan hier afspreken met klasgenoten, schoolvrienden en nieuwe vrienden maken in de scholen-gemeenschap. Het is ook veilig, want niemand anders krijgt toegang.
Of probeer eens ‘stopmotion’ – of hoe je zelf een poppenfilm kan maken.
Stilaan zullen er heel wat cursussen bijkomen…

Gilbert Vanhove - ICT