Whereabouts

Gilbert Vanhove: 0471/938303

ict@creawebstek.be

Deze website is voor de leerkrachten van de
            

Vincent Oyserman: 0497/81 78 64

ict.sklo@leuven.be
GBS Keerbergen GBS Boortmeerbeek GBS Haacht GBS Toverveld SKLO Leuven
                             

Tips voorkomen cyberpesten (Bron: lokale politie.be)

Je kan en moet als ouder niet alles volgen wat op internet en via de gsm gebeurt. Wat helpt?

- Volg je kind van jongsaf aan, van bij zijn eerste stappen op internet. Zorg dat je meebent. Laat je kind uitleggen wat hij allemaal kan (hoe werkt msn, hoe maak je een eigen website?). Zorg voor een positieve sfeer zodat je kind ook komt melden als er wat fout loopt.

- Zet de computer in de woonkamer. Kinderen gaan kritischer en voorzichtiger chatten en surfen als ouders een oogje in het zeil houden. Zeg hen nooit hun paswoord te verklappen (ook niet aan hun beste vrienden) of foto’s of persoonlijke gegevens door te sturen.

- Praat met je kind over een verantwoorde manier van internetgebruik, zeg hen dat ze nooit wat op het internet posten waarvan ze niet zeker weten dat de hele wereld het wil lezen.

- Ouders blijven verantwoordelijk voor wat hun kind doet op internet. 2 op 3 van de cyberpesters denken dat ze niet gevonden kunnen worden. Dat klopt niet.

- Dreig- of haatmail versturen is strafbaar bij wet. Zich op internet voordoen als een andere persoon, foto’s publiceren zonder toestemming van de persoon in kwestie, inbreken in computers, racistische uitspraken doen, paswoorden verspreiden, … ook.

Nog gevonden op het internet:

1. Praat met elkaar
Het grootste verschil tussen de online en offline wereld, is dat “cyber-pesters” anoniem kunnen blijven. Daardoor zullen ze sneller geneigd zijn om zich erg grof te gedragen. Het is daarom belangrijk om met je kind te praten over de mogelijke gevaren van het internet. Spreek met hen over hun gebruik van sociale media om problemen sneller te kunnen detecteren.
2. Wees betrokken
Maak zelf ook een aantal profielen aan op sociale media. Je hoeft daarom je zoon of dochter niet meteen een vriendschapsverzoek op Facebook te sturen of te volgen op Instagram maar dan heb je wel een idee hoe het er aan toegaat op deze platformen. Bovendien is het makkelijker praten met je kind over bijvoorbeeld Instagram als je zelf weet hoe het precies werkt.
3. Praat over de anonimiteit van het internet
Leg je zoon of dochter uit dat het misschien wel lijkt alsof je anoniem bent op het internet, maar dat dat vaak toch niet het geval is. Wat je onder je eigen profiel op sociale media post, wordt bovendien door heel veel mensen gezien en gelezen. Geef hen ook mee dat het absoluut niet oké is om online dingen te doen of zeggen die je in het echte leven ook niet zou doen.
4. Wat is veilig en wat niet?
Bespreek met je kinderen wat gepast is om te posten op sociale media en wat niet. Geschreven commentaren, foto’s en video’s vormen je digitale voetafdruk en kunnen door heel veel mensen bekeken worden. Bovendien moet je kind er bij leren stilstaan dat veel informatie ook beschikbaar blijft op bepaalde plaatsen van het internet, ook al wanneer je hebt verwijderd op één locatie. Iets wat een heel onschuldige post lijkt op dit moment kan in de toekomst misschien een aanleiding zijn om gepest te worden.
5. Leg uit wat absoluut niet kan
Praat met je kind over wat ze online te zien krijgen. Online kunnen kinderen namelijk met erg leuke en positieve dingen in contact komen maar ook met een hele hoop rotzooi en schadelijke dingen. Druk je kinderen op het hart dat het bijvoorbeeld absoluut niet oké is om naaktfoto’s te delen; ook niet met je liefje. De kans dat die ooit tegen je gebruikt zullen worden en het onderwerp van online pestgedrag worden is zeer reëel.

En verder...

http://www.zitdazo.be/?gclid=CNvCxLeGscwCFcQp0wodyDkAjw#!pesten/mo7lp